Предлог буџетот на општина Вевчани за 2020

Предлог Буџетот на Општина Вевчани за 2020 година ги содржи планираните приходи на Буџетот за 2020 година и планираните проекти за реализација од Буџетот во 2020 година.

Имајќи предвид дека буџетирањето е двонасочен процес (за и од граѓаните), применет е партиципативниот принцип на буџетирање при поставување на приоритетите на локалната заедница.

Општиот дел на Буџетот ги содржи вкупните приходи и други приливи и вкупните расходи и други одливи во текот на фискалната година, како и глобалната проекција на приходи, приливи, расходите и одливите за 2020 години.

Посебниот дел на Буџетот содржи план на одобрени средства на буџетски корисници по програми, потпрограми и ставки за фискалната година.

Предлози и сугестии може да се поднесуваат на e-mail адресата contact@vevcani.gov.mk

Предлог Буџет 2020

 

 

Честитка на градоначалникот Сашо Јанкоски по повод 11 октомври!

Почитувани,

11 Октомври не е само Ден на народното востание, туку преставува и камен темелник на новата Македонска држава. Четиригодишната народно-ослободителна епопеја на Македонскиот народ во Втората светска војна го реализира многу вековниот сон на Македонскиот народ за создавање сопствена држава.11 Октомври го преставува вековниот сремеж на Македонецот за формирање на своја држава, на своја територија и приклучување кон големото Светско семејство на народите.
Аманет на паднатите борци во НОВ 1941 – 1945 е да го сочуваме она за што тие ги положија своите животи.
Нека ни е честит и вековит 11 Октомври, Денот на народното востание!

Градоначалникот Сашо Јанкоски во посета на Идвор

По повод одбележувањето 165 години од раѓањето на големиот научник и добротвор Михајло Идворски Пупин, во неговиот роден Идвор се одржа Свечена академија на која на покана на општина Ковачица, МЗ Идвор и Фондацијата Младен Селак, присуствуваше и делегација на општина Вевчани предводена од градоначалникот Сашо Јанкоски. На манифестацијата беа доделени Пупинови медаљи за различни категории. Меѓу овогодинешните добитниците на Пупинова медаља беше и екс градоначалникот на општина Вевчани, Васил Радиноски за промовирање на ликот и делото на Михајло Идворски Пупин. Претседателот на Фондацијата Младен Селак, господин Милан Божиќ, во својот поздравен говор истакна дека општина Вевчани со поставувањето на бистата на Пупин, се става на листата на места како Идвор, Блед, Њу Јорк во кои постои споменик на Михајло Идворски Пупин.Овие пофални зборови и самиот чин на пречек на највисоко можно ниво на делегацијата на општина Вевчани, ни даваат уште поголем поттик да ги развиваме и продлабочуваме односите помеѓу Вевчани и Идвор, како и помеѓу двата наши братски народа.


СООПШТЕНИЕ: За доделување на дрвената меѓукатна конструкција

Се известуваат заинтересираните граѓани на Вевчани дека за доделување на дрвената меѓукатна конструкција заедно со подовите, плафоните, кровната конструкција, гредите, летвите и керамидите, демонтираните прозори и врати од реконструкцијата, адаптацијата и пренамена на објектот стара училишна зграда во Туристички центар – Вевчани, на жителите на општина Вевчани без финансиски надомест, потребно е да поднесат барање. Барањето со приложување на лична карта на увид, може да го поднесат во просториите на општина Вевчани.