Сашо Јанкоски

Сашо Јанкоски

Градоначалник

Роден е 1972 година, во Струга, оженет и татко на две деца.

По победата во првиот круг на локалните избори во 2017 година го започнува својот мандат како градоначалник на Општина Вевчани со што станува прв градоначалник на Општина Вевчани од редовите на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија.

Средно обрзование завршува во тогашното средно училиште „Маршал Тито“ во Охрид. Студира  на УКИМ на Машинскиот факултет во Скопје каде во 1997 се стекнува диплома –  Машински инжењер по заварување заварени врски и конструкции.

Работен историјат:

Од 2000 до 2003 –  „Огледала“ Струга  – технички директор

Од 2003 – 2005 – „Ибис 2001“ Струга – технички директор

Од 2005 – 2010 –  „НЕБРА“ Струга – Управител

Од 2014 – 2017 – „Гранимор“ – програмер на CNC машини.

Уште како средношколец во далечната 1987 година активно се вклучува во тогашниот штрајк со глад на вевчанската младина во познатиот „ Вевчански случај„. Активно учествува во основање на првото еколошко друштво во Вевчани. Од 2000 до 2005 година станува Советник во Советот на Општина Вевчани од редовите на Група независни граѓани.

Сашо Јанкоски  важи за човек за кого зборот е збор, млад и динамичен политичар, отворен и достапен за сите граѓани на Вевчани. Главен мотив за неговото кандидирање беше враќање на вевчанскиот непокорен дух како и  овозможување услови младите да останат во Вевчани и тука да оформат  свои фамилии.

Неговата цел е  многу јасна, живот во Вевчани за сите!