„Vasilichari -Guardians of tradition“

Билјана Миленкоска – Јуруковси од Прилеп, е професионален фотограф и од својата 21 година живее во Австралија. Она што го започнала како хоби, денес е нејзина страст и втора професија. Желбата да фотографира луѓе и нивниот начин на живот, но само во области и земји чии култури и традиции останале недопрени од модерниот свет, ја доведе и во Вевчани за време на одржувањето на традиционалниот Вевчански карневал во 2019 год. Патувала во повеќе од 30 земји, меѓу кои: Индија, Етиопија, Монголија, Непал, Ангола, Куба, Мексико, Кина, Виетнам, Јапонија, Тајланд и други.

Билјана беше наш гостин на минатогодишниот Вевчански Карневал, беше дел и го следеше одржувањето на карневалот од почеток до крај. Резултат на тоа се фотографиите кои ги направи за време на карневалот и кои ги подари на општина Вевчани да сведочат за Вевчанскиот карневал и василичарите како чувари на традицијата. Донацијата вклучува фотографии од „Вевчански карневал 2019“ изработени на хартија со музејски квалитет и истите ќе бидат изложени во новоизградениот туристички центар во Вевчани.