Денес градоначалникот на општина Вевчани г-дин Сашо Јанкоски присуствуваше на годишната приредба по повод патрониот празник на ООУ „Страшо Пинџур“ – Вевчани.

Основното училиште во кое денес учат нашите деца го носи името на Страшо Пинџур – дипломиран правник од Белградскиот Унирвезитет, роден на 04 март 1915 година, а починал на 04 јануари 1943 година, како последица на страшни измачувања во Скопскиот затвор.

Честитки до вработените во основното училиште кои заедно со децата организираа и приредија одлична приредба по повод одбележувањето на денот на раѓање на Страшо Пинџур.

Нека е честит патронатот на ООУ „ Страшо Пинџур“ – Вевчани.