Вевчанското езеро од локалното население се нарекува “Локва” се наоѓа на запад од Вевчани, на источната планинска страна на Јабланица во изворишниот дел на Вевчанска Река и во непосредна близина на македонско-албанската граница. Езерото се наоѓа на апсолутна надморска височина од 1993 метри, при максимално ниво на езерската вода. Езерото има вкупна површина од 2.810 м², должината во правец исток-запад од 126 м, а ширината во север-југ изнесува 64 м, длабоко е 3,95 м.

 

Вевчанскo езеро – "Локва"

Вие седете дома, а ние сме тука да ви ја доловиме недопрената Вевчанска природа!Освојување на рајот!Уживајте!!!#СедиДома#ОпштинаВевчани#Вевчани#UNDP#ЕкосвестВевчанското езеро од локалното население се нарекува "Локва" се наоѓа на запад од Вевчани, на источната планинска страна на Јабланица во изворишниот дел на Вевчанска Река и во непосредна близина на македонско-албанската граница. Езерото се наоѓа на апсолутна надморска височина од 1993 метри, при максимално ниво на езерската вода.Езерото има вкупна површина од 2.810 м², должината во правец исток-запад од 126 м, а ширината во север-југ изнесува 64 м, длабоко е 3,95 м.

Opublikowany przez Сашо Јанкоски – Градоначалник на Општина Вевчани Niedziela, 26 kwietnia 2020