Почитувани,

11 Октомври не е само Ден на народното востание, туку преставува и камен темелник на новата Македонска држава. Четиригодишната народно-ослободителна епопеја на Македонскиот народ во Втората светска војна го реализира многу вековниот сон на Македонскиот народ за создавање сопствена држава.11 Октомври го преставува вековниот сремеж на Македонецот за формирање на своја држава, на своја територија и приклучување кон големото Светско семејство на народите.
Аманет на паднатите борци во НОВ 1941 – 1945 е да го сочуваме она за што тие ги положија своите животи.
Нека ни е честит и вековит 11 Октомври, Денот на народното востание!