Дуорамата „За нас почнува живот“ вечерва на Вевчанско лето

Дуодрамата „За нас почнува живот“ во изведба на актерите Биљана Драгиќевиќ Пројковска и Нино Леви ќе учествува на „Вевчанско лето“ 2024. Претставата ќе се игра вечерва, 24 јули со почеток во 21 часот во дворот на детската градинка „Планински цвет“. Влезот за посетителите е слободен.

„За нас почнува живот“ е создадена по мотив од романот „Прав“ од Ѓерѓ Шпиро и својата премиера во Драмски театар Скопје ја имаше во декември 2022 година.

“За нас почнува живот” е претстава за човекот, за оној мал човек што го сретнуваме на улица секој ден , што работи со нас , што ни е роднина, за оној мал човек што го гледаме секое утро во огледалото.

“Во претставата маж и жена се борат и лутаат низ животните патишта и никако не успеваат да ја искачат својата животна планина, да ги победат своите проблеми и таму на врвот да уживаат во најубавото изгрејсонце и поглед на море . И токму кога сметате дека угоре е високо, а удолу длабоко добивате милиони на лото. И како понатаму…Претставата е со многу трагикомични ситуации, но и со многу комични дијалози кои не потсетуваат дека животот е убав и без добивка на лото” – вели режисерот Пројковски.

Режијата и драматизацијата се на Дејан Пројковски, асистент на режија е Дамјан Димовски, костимограф е Марија Папучевска а музиката е на Горан Трајкоски. Плакат и видеоматеријалот за претставата се изработени од Стојан Стојановски.

 

ЈАВЕН ПОВИК на ЈОУДДГ „Планински Цвет“ – Вевчани за избор на правно лице кое врши дејност или посредуваат дозвола за собирање и/или транспортирање,преработка,рециклирање и уништувањена отпад за движни ствари – електронска,електрична и информатичка опрема кои немаат вредност односно се дотраени,неупотребливи и технолошки застарени

ЈАВЕН ПОВИК

Известување за Адултицидна Дезинсекција во атарот на Општина Вевчани

На ден 15.07.2024 год.(Понеделник) предвидено е да се спроведе Адултицидна Дезинсекција која има за цел уништување на возрасните форми на комарците заради спречување на ширењето на заразни болести каде како вектори се јавуваат истите.

Според документацијата за набавка на услуги ќе се поминат бараните локации:

·          Околу Вевчански извори – 100 м2

·          По течението на Вевчанска река – 5 км2

·          Таложник (околу пречистителна станица) – 50 м2

·          Околу вештачко езеро Јанков камен – 900 м2

·          Локална улица „Стружанка – Здравствен дом – Сред село“ – 8,5 км

·          Локална улица„Стружанка – Сред село – Вевчански извори„ – 8 км2

·          Локална улица„Бералиште – Даскалој – Чочорој“ – 1,65 км2

·          Локална улица„Пазариште – Варвара – Фарма – 6,25 км2

·          Локална улица „Трансформатор – Бубаној – Јанков Камен“ – 15 км2

Третманот против возрасна форма на комарци ќе се изврши терестички со употреба на УЛВ Машина прикачено на пик ап возило, за таа цел ќе се користи препаратот Кулфак 50 ЕЦ по упатство за употреба од производителот, во однос 0,5 л/ха.

Третирањето на површините ќе биде изведено после 20:00 часот до раните утрински часови, само под добри временски услови поради ефикасно извршување на третманот.

Доколку, временските услови не дозволат да се спроведи третманот на дезинсекција, тогаш истата ќе биде одложена за наредниот ден или евентуално за некој друг ден со поволни временски услови.

https://vevcani.gov.mk/wp-content/uploads/2024/07/izvestuvanje-2-Adulticidna-Opshtina-Vevchani.docx

Продолжување на рокот за пријавување на Јавен повик за членство во Локално собрание за млади

Почитувани,

Ве информираме дека иницијативниот одбор за формирање Локален младински совет при Општина Вевчани донесе одлука за продолжување на рокот за пријавување на јавниот повик за членство во Локалното собрание на млади.
Рокот за пријавување се продолжува до 3 јули 2024 година до 12 часот на пладне. Оваа одлука е донесена со цел да се овозможи на сите заинтересирани млади лица кои поради различни причини не успеале навреме да ги поднесат своите апликации, да имаат дополнително време за аплицирање.

Ви благодариме за вашиот интерес и поддршка во формирањето на Локалниот младински совет .

Со почит,

• ПК Дипсакус – Вевчани, Крстан Попески
• ВМРО-ДПМНЕ Општински комитет Вевчани, Љубчо Коруноски
• Вевчанско Спортско Друштво, Ристо Димитриески
• СДММ Вевчани, Маријана Радиноска
• „ЕКО-Свест“ Скопје, Дарко Ќитаноски

Одлука за продолжување на рокот за пријавување на јавен повик за членство во локално собрание за млади